Tvrtke i priroda – Biom

Društvena odgovornost

Prirodu možemo očuvati i poticanjem održivih oblika turizma, osvještavanjem javnosti o društveno odgovornom poslovanju i organiziranjem volontiranja za tvrtke i njihove zaposlenike.

Turizam i priroda

U skladu s našom misijom, želja nam je biti aktivan sudionik razvoja i poticanja održivih oblika turizma, ponajprije specifičnog turizma temeljenog na promatranju sastavnica prirode. Očuvana i bogata biološka raznolikost neiskorišteni je potencijal u turizmu. Takav turizam nije masovni turizam. Potičemo razvoj i unaprjeđenje kvalitetne turističke ponude temeljene na bogatstvu vrsta i staništa. Turizam promatranja ptica, na primjer, iznimno je popularan u zapadnoeuropskim zemljama, a u Hrvatskoj tek trebamo prepoznati njegove

potencijale. Očuvana i raznolika populacija ptica je ključna da bi se neka lokacija smatrala dobrom za turizam promatranja ptica, a Hrvatska tu zasigurno može ponuditi nekoliko zanimljivih lokacija. Osim lokacije, iznimno je važno kvalitetno i stručno vodstvo, čime se u Biomu možemo pohvaliti. Već dulji niz godina sudjelujemo u organiziranim turama promatranja ptica i prirode. Surađujemo s turističkim agencijama te potičemo edukaciju novih potencijalnih vodiča.

Društveno odgovorno poslovanje

Korisnici, kupci, investitori sve više prepoznaju kompanije koje se bave društvenim i okolišnim problemima. Vodeće kompanije, neovisno o veličini, prepoznaju da je briga za zajednicu u kojoj posluju važna za poslovanje i odnos s korisnicima. Naša je želja promovirati poslovnu etiku prihvatljivu za prirodu, biljne i životinjske vrste i staništa. Promoviranjem svijesti o okolišu i brizi za prirodu, naši poslovni i korporativni partneri promoviraju važnost o odgovornom poslovanju među svojim zaposlenicima, kupcima ili korisnicima i suradnicima.
Suradnja sa stručnom, neprofitnom organizacijom, članicom globalne BirdLife mreže zasigurno tvrtkama daje konkurentsku prednost u očima osviještenih ulagača, korisnika i suradnika te otvara mogućnost bolje suradnje s lokalnom zajednicom.

Istaknuli bismo primjer dugogodišnje suradnje s LUSHem. Uz njihovu podršku u Solani Nin postavljene su platforme i kućice za gniježđenje vlastelica i utvi. Još jedan pozitivan primjer kako se poslovni subjekti, bez obzira na djelatnosti, mogu uključiti u očuvanje ugroženih vrsta je primjer Zagrebačke pivovare koja je prepoznala važnost zaštite risa za očuvanje bioraznolikosti. Osigurali su 30 fotozamki i provedbu genetskih istraživanja risa za područja gdje nema sustavnih podataka. S HEP ODS-om Biom surađuje na unaprjeđenju opskrbne strujne mreže s ciljem smanjivanja smrtnosti ptica uzrokovane elektrokucijom. Od postavljanja kućica za ptice i kukce u okoliš tvrtke, volontiranja zaposlenika na terenu do promjene tehnologije… Mogućnosti da se napravi iskorak koji će činiti razliku su brojne!

Zagrebačka pivovara, foto: Domagoj Blažević
Nasipavanje otočića za gniježđenje čigri na Rakitju, zaposlenici Zagrebačke pivovare, Domagoj Blažević
Zagrebačka pivovara, foto: Domagoj Blažević
Domagoj Blažević
Zagrebačka pivovara, foto: Domagoj Blažević
Domagoj Blažević
Danijel Brezak (za DARPRO.tv)
Volonterska akcija zaposlenika Zagrebačke pivovare u NP Risnjak, Danijel Brezak (za DARPRO.tv)
Danijel Brezak (za DARPRO.tv)
Volonterska akcija zaposlenika Zagrebačke pivovare u NP Risnjak,Danijel Brezak (za DARPRO.tv)
Danijel Brezak (za DARPRO.tv)
Volonterska akcija zaposlenika Zagrebačke pivovare u NP Risnjak,Danijel Brezak (za DARPRO.tv)
Danijel Brezak (za DARPRO.tv)
Volonterska akcija zaposlenika Zagrebačke pivovare u NP Risnjak, Danijel Brezak (za DARPRO.tv)
Solana Nin
Solana Nin

Korporativno volontiranje

S tvrtkama i njihovim zaposlenicima organiziramo volontiranje u prirodi s ciljem očuvanja bioraznolikosti. Sa Zagrebačkom pivovarom smo uređivali otočić za gniježđenje čigri na jezeru Rakitje i zarasle livade u Nacionalnom parku Risnjak, a s djelatnicima INA-e i Forumom za kvalitetno udomiteljstvo djece postavljali smo kućice za ptice i uređivali

okoliš zagrebačkih domova za djecu. Želite nam se pridružiti na nekom od naših kampova u Parku prirode Učka ili nekoj drugoj volonterskoj akciji, imate ideju kako biste znanjima i kompetencijama vaših zaposlenika unaprijedili naš rad, javite nam se na [email protected].

Čime se sve bavimo pogledajte u popisu većih projekata u kojima sudjelujemo

Projekti

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Prihvaćam