I ove se godine u suradnji Udruge za biološka istraživanja – BIOM i JU ”Park prirode Učka” održava ornitološki kamp na starom mjestu kod lokve Rovozne na južnom dijelu PP Učka.

Kamp započinje 20./21. kolovoza 2010.  a planirano je da traje do 9./10. listopada 2010.

Voditelji prstenovanja će uglavnom biti tri BIOM-ova ornitologa: Ivan Budinski, Krešimir Mikulić i Antica Čulina. koji će se izmjenjivati tijekom trajanja kampa.

Smještaj za volontere je osiguran u velikom šatoru i mjesta ima za sve koji žele doći :) Trebate ponijeti samo karimat i vreću za spavanje a hranu uglavnom osigurava organizator.

Za vrijeme kampa se love i promatraju razne vrste ptica od kojih su najbrojniji crvendaći, više vrsta grmuša, muharica, zviždaka, sjenica, ali i brojne druge vrste.

Zašto prstenujemo ptice?

Prstenovanjem ptica pokušavamo doći do novih informacija i što više saznati o kompleksnom ponašanju ptica tijekom migracije, tj. u kojoj mjeri utječu vremenske prilike na selidbu, koliko vremena treba ptici da dođe do svoje destinacije zimovanja i sl. Također,  kroz niz godina na taj način može se utvrditi trend glede brojnosti pojedinih vrsta.

Kako se love i označavaju ptice?

Ptice do veličine kosa, rijetko kada i veći primjerci poput kopca ili šojke, love se u vertikalne ornitološke mreže; ulovljene ptice zatim se označe s aluminijskim prstenom na kojem je ugravirana jedinstvena šifra. Prstenovane ptice na taj način mogu se pratiti, što znači da kada prstenovanu pticu pronalaze drugi ornitolozi u Europi takav “nalaz” prijave u prstenovačku centralu u Zagreb.

Na temelju dobivenih nalaza utvrđuju se i selidbeni putevi ptica, što je od velike važnosti za učinkovitu zaštitu ptica budući da se ptice moraju zaštiti i tijekom migracije i zimovanja, a ne samo tijekom gniježđenja.

Koliko smo prstenovali ptica i koje su najčešće vrste?

Na prstenovačkom kampu Učka 2008. ukupno je prstenovano više od 1.600 ptica koje se raspoređuju nejednako na 44 vrste.
Najčešće prstenovane ptice su:
– crvendaći (Erithacus rubecula)
– zviždci (Phylloscopus collybitus, P. trochilus, P. sibilatrix)
– kosevi (Turdus merula)
– grmuše (Sylvia atricapilla, S. borin, S. curruca, S. communis)
– kraljići (Regulus regulus, R. ignicapillus)
–  sjenice (Parus major, P. caeruleus, P. ater, P. palustris, P. cristatus)


Zanimljivosti

  • 2009. godine na kampu je ulovljeno nekoliko zanimljivih vrsta kao što su mala muharica (Ficedula parva) i velika ušara (Bubo bubo)
  • Zlatoglavi kraljić (Regulus regulus) koji je prstenovan u rujnu 2007. u PP Učka, pronađen je na proljeće 2008. u Švedskoj! Ova najmanja europska ptica prevalila je put dulji od tisuću kilometara!
  • U PP Učka 2006. godine je po drugi puta zabilježena iznimno rijetka vrsta za ornitofaunu Hrvatske: azijski zviždak (Phylloscopus inornatus). Dva primjerka ove vrste ulovljena su i prstenovana u listopadu 2006.