Krivolov ptica na delti Neretve – video

  • 17.10.2018.

U prosincu 2017. godine deltu Neretve posjetili su članovi udruge Committee Against Bird Slaughter (CABS) te su s djelatnicima Bioma snimili kratki video o ilegalnom ubijanju ptica na tom području. Iako je područje delte Neretve izrazito važno stanište u Hrvatskoj za brojne ptičje vrste, ovo područje je jedno od žarišta krivolova u Hrvatskoj – svake godine tisuće liski strada u ilegalnom lovu.  Na snimci se jasno vide ilegalne lovne čeke u ornitološkom rezervatu Prud, u kojem je lov na ptice zabranjen, te umjetni mamci za privlačenje ptica ispred njih. Također, video prikazuje i krivolovca koji krivolovi na samom ušću Neretve – na morskoj površini koja je van lovišta. Uz to, za krivolov koristi čamac na motorni pogon, električnu vabilicu i svijetlo – što su sve ilegalne metode lova.

Video možete pogledati na ovom linku. Zahvaljujemo Andrei Rutiglianiju iz CABSa na ideji i snimanju videa te Greti Santagati za montažu!

Napominjemo kako su u međuvremenu Javna ustanova “Priroda dubrovačko-neretvanska” i Udruga Biom uklonile čeke za ilegalni lov ptica u rezervatu Prud. Udruga BIOM u sklopu projekta “Adriatic Flyway 4″ promovira zaštitu područja doline Neretve kao ključnog odmorišta za ptice te suživot čovjeka s prirodom koja ga okružuje, a projekt je financiran od zaklada EuroNatur i MAVA.

Sačma u delti Neretve, 2017.| Foto: Andrea Rutigliano

Sačma u delti Neretve, 2017.| Foto: Andrea Rutigliano