Ornitološki kamp Učka 2020

Pozivamo vas na naš tradicionalni ornitološki kamp na Učki koji organiziramo u suradnji s Javnom ustanovom Parka prirode Učka i Udrugom Bioteka u razdoblju od 19. kolovoza do 4. listopada. Dođite, volontirajte i upoznajte se s pticama koje prolaze Učkom tijekom jesenske selidbe!

  • 14.07.2020.

Lokva Rovozna popularno je mjesto za odmor brojnih vrsta ptica na početku njihove jesenske selidbe u toplije krajeve. Za vrijeme kampa hvatamo ptice pomoću ornitoloških mreža nakon čega uhvaćene jedinke prstenujemo, uzimamo im dodatne mjere, određujemo vrstu, spol i starost te ih u najkraćem mogućem vremenu puštamo natrag na slobodu. Najbitnije nam je da ptice ne budu ozlijeđene tijekom vađenja iz mreža i prstenovanja te stoga aktivnost prstenovanja provode isključivo službeni prstenovači.

Misija volonterskog kampa je istraživanje selidbe ptica, procjena važnosti lokalnog staništa za njihov odmor tijekom selidbe te utvrđivanje stanja lokalnih populacija ptica. Bez obzira na prethodno znanje i iskustvo, pozivamo vas da nam u tome pomognete! Jedino što od vas tražimo je dobra volja, spremnost na rad i suradnju te poštivanja pravila u radu s divljim životinjama. Zauzvrat vam pružamo opuštajući boravak u prirodi i ugodno multikulturalno druženje uz učenje o pticama i njihovim staništima te ostalim biljnim i životinjskim vrstama Učke. A osim drugih lokalnih i internacionalnih kratkoročnih volontera imat ćete priliku upoznati Biomov entuzijastični tim, koji osim zaposlenika čine naši marljivi dugoročni volonteri i stažist Europskih snaga solidarnosti!

Kamp se održava u periodu 19. 8. – 4. 10. 2020. Pridružite nam se na nekoliko dana ili na nekoliko tjedana, koliko god vam odgovara! Prijaviti se možete ispunjavanjem obrasca ovdje. Kamp se održava u sklopu projekta Učka 360°.

Osnovne informacije o kampu

Kamp se organizira u prekrasnom zaštićenom području i pruža brojne mogućnosti aktivnog odmora (planinarenje, biciklizam, kupanje…), istraživanja biljnog i životinjskog svijeta te opuštanja daleko od gradske buke, no sam kamp je pomalo robinzonski te svakako treba razmisliti odgovaraju li vam uvjeti života na kampu.

  • Spavanje u šatorima – za noćenje su vam potrebni šator, vreća za spavanje i podložak (spužva/karimat). Nekoliko je šatora postavljeno za vrijeme čitavog trajanja kampa i moguće ih je posuditi i u njima prespavati, u dogovoru s organizatorima. Ako vam nedostaje nešto od opreme, svakako nas informirajte u prijavnom obrascu.
  • Kuhanje na logorskoj vatri i plinu – svakih se nekoliko dana kupuju zajedničke namirnice, a sve troškove hrane pokriva organizator. Od volontera se očekuje pomoć pri planiranju obroka, kuhanje i/ili pomoć pri kuhanju, prikupljanje i cijepanje drva za vatru i slično. S obzirom na to da na lokaciji nemamo hladnjak, prehrana je često vegetarijanska.
  • Pitka voda iz plastične cisterne – zalihu pitke vode koristimo isključivo za piće, a za sve ostalo koristimo kišnicu. Volumen vode je ograničen i zato je vodu potrebno racionalno koristiti. Nema dostupnog tuša, ali kad je moguće, odlazimo na obližnju plažu na kojoj postoje tuševi.
  • WC u prirodi – sastoji se od posebno odabrane livadice, lopate i „uradi sam“ stolice od grabovog drva.
  • Struja iz solarnih panela – samo za sitnu i nužnu električnu opremu (npr. za punjenje mobitela i fotoaparata).
  • Slab signal – telefonski/internet signal postoji, ali je uglavnom prilično slab. Povremeno u potpunosti nestane te je za telefoniranje potrebna kratka šetnja uzbrdo do mjesta jačeg signala.
  • Svi su dobrodošli – svatko na svoj način može doprinijeti aktivnostima pa stoga nemamo dobna ograničenja sudjelovanja. Ljubimce možete povesti sa sobom, ali s obzirom na to da mogu biti potencijalno opasni za ptice, trebali bi biti svezani.

 

Dnevni raspored

  • Prije zore – 11:00 Dizanje mreža i njihov obilazak svakih 45 min, doručak
  • 11:00 – 16:00 Dnevna stanka – mreže su spuštene, pripremamo hranu, ručamo, učimo o prirodi oko nas, čitamo, igramo društvene igre, posjećujemo okolne planinske vrhove, obavljamo kupovinu. Ponesite sa sobom knjige, igre ili bilo što drugo uz što biste željeli provesti neke od podnevnih stanki!
  • 16:00 – 19:30 Nastavak radnih aktivnosti – ponovno podizanje mreža i njihov obilazak svakih 45 min sve do mraka
  • 19:30 – nadalje Večera, druženje oko logorske vatre ?

 

Kako do nas?

Važno nam je unaprijed znati točno mjesto i vrijeme vašeg dolaska kako bismo mogli planirati svoj raspored pa vas stoga molimo da nam pošaljete te informacije putem prijavnog obrasca. Također, imajte na umu da tijekom trajanja kampa voditelji i koordinatori nemaju dobru internetsku vezu i da nam je stoga bitno da nam što ranije najavite svoj dolazak ili potencijalno odustajanje.

  • Dolazak vlastitim automobilom
    • možete nam se pridružiti bilo koji dan i u bilo koje vrijeme tijekom trajanja kampa, naravno uz prethodnu najavu
    • najprije treba doći uzbrdo do naselja Sveta Jelena → u Svetoj Jeleni treba skrenuti na biciklističku stazu br. 8, u blizini konobe Slamnjaki → jednom kada ste na biciklističkoj stazi br. 8 prvo treba skrenuti desno, zatim lijevo, a treći put nastaviti ravno (staza br. 8 se na trećem skretanju odvaja od puta oštro desno, tada ju se ne slijedi) → cesta se u jednom trenutku pretvara u makadamski put po kojem treba malo sporije voziti (oko 3,5 km makadama do kampa) → kamp je dobro vidljiv sa same ceste, a ispred kampa ima mjesta za parkiranje
  • Dolazak javnim prijevozom
    • volontere koji dolaze javnim prijevozom možemo autom prevesti do kampa iz Svete Jelene ili Mošćeničke Drage utorkom i subotom za vrijeme trajanja dnevne stanke (11:30-15:30)
    • volontere prevozimo dvaput tjedno jer nam je zbog udaljenosti lokacije kampa neisplativo često ga napuštati (raspored po datumima možete vidjeti u prijavnom obrascu)
    • ako želite samostalno planinariti do kampa, preporučujemo da doputujete autobusom do Svete Jelene i dalje slijedite upute za dolazak automobilom, cijela ruta duga je otprilike 4 km
  • Ruta: Google Maps

 


Zainteresirao vas je naš volonterski kamp i želite mu se priključiti? Najavite nam se putem prijavnog obrasca te ćemo vam se ubrzo javiti da dogovorimo sve potrebne detalje!

S dodatnim pitanjima možete nam se obratiti na volonteri@biom.hr

Vidimo se na Učki!


Ornitološki kamp se provodi u sklopu projekta OPKK “Učka 360°”.

Značajnu podršku provedbi kampova donose projekti Europskih snaga solidarnosti “Get Ready to Fly“, “Island Birds” i “Fly Away With Me”.