Drugi (ili prvi) obilazak roda

  • 17.06.2014.

Što kasnije krenete u obilazak to su ptići veći, uključujući one koji su se zadnji izlegli, pa je veća vjerojatnot uočavanja svih mladih sa tla. Nemojte čekati predugo, obiđite ih prije nego mladi nauče letjeti.

U toplijem dijelu dana ili za sunčana dana, mladi se usprave kako bi se lakše rashladili, pa je tada veća vjerojatnot uočavanja svih mladih sa tla. Mladi ptići imaju crni kljun, za razliku od odraslih.

Za vrijeme 2. obilaska potrebno je dopuniti obrasce koji su korišteni u 1. obilasku. Ukoliko za vrijeme 2. obilaska naiđete na gnijezdo koje niste uočili u 1. obilasku, ispunite novi obrazac, prvu stranicu i onaj dio koji se odnosi na 2. obilazak. Ukoliko niste bili u mogućnosti zabilježiti GPS koordinate u prvom obilasku, učinite to u 2. obilasku.

Obrazac propisuje obavezno fotografiranje gnijezda sa mladima. Kada ste na terenu, nakon fotografiranja u obrazac privremeno upišite redni broj fotografije sa zaslona fotoaparata (npr. 65). Kasnije ćete se lakše snaći prilikom upisivanja imena datoteke koje ćete pročitati u računalu (npr. P532641.jpg).

Ukoliko popisujete ptice na području gdje nije rađen prvi obilazak ili ako ne znate da li je prvi obilazak odradio netko drugi, svejedno ispunite obrazac i podatke za prvi obilazak jednostavno unesite sada za vrijeme ovog obilaska.

Ukoliko nemate GPS na raspolaganju, fotografirajte gnijezdo roda s pametnim telefonom (ukoliko ga posjedujete) dok je uključena opcija GPS-a odnosno odrđeivanja položaja ili snimanja lokacije.
Preuzimanje obrasca