Crni kolovoz za ptice

  • 26.07.2019.

Novi pravilnik o lovostaju ne štiti prepelice od lova za vrijeme razmnožavanja čime se krše EU propisi o zaštiti pticaPrepelic Maciej Szymański (2)

Fotografija: Maciej Szymański

Zagreb, 26. srpnja 2019. – Novim pravilnikom o lovostaju koji ponovno predviđa da sezona lova na prepelice počinje u kolovozu tijekom njihovog razmnožavanja, Hrvatska nastavlja kršiti europske i hrvatske propise o zaštiti ptica, upozorili su iz Udruge BIOM.

Ministarstvo poljoprivrede prošli je tjedan okončalo javnu raspravu o prijedlogu novog pravilnika o lovostaju, koji među ostalim, određuje i novo razdoblje lova na prepelicu pućpuru (Coturnix coturnix). Prema dosadašnjem, i još uvijek važećem pravilniku, lov na prepelicu je dopušten od 1. kolovoza, dok bi prema novom pravilniku lov bio dopušten od 15. kolovoza.

Udruge za zaštitu prirode upozoravaju da Ministarstvo time još uvijek nije zaštitilo prepelice od lova tijekom razmnožavanja te se na taj način oglušilo na ranija upozorenja Europske komisije, dok su komentari stručnjaka i udruga za zaštitu prirode dani tijekom javne rasprave, da bi lov na prepelice trebao biti dozvoljen tek od 1. rujna, odbijeni. Time Hrvatska nastavlja izravno kršiti europske propise o zaštiti ptica, jer Direktiva o pticama ne dopušta lov na ptice tijekom njihovog razdoblja razmnožavanja.

U izvješću o provedenoj javnoj raspravi Ministarstvo poljoprivrede je potvrdilo, iako se nije uskladilo sa zahtjevom, da Europska komisija traži da se lovostaj na prepelicu treba produljiti najkraće do 1. rujna kako bi bio u skladu s europskim propisima o zaštiti prirode.

Nezakonitom lovnom sezonom na prepelice pogoduje se lovačkim društvima koji žive od lovnog turizma na prepelice. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u Hrvatskoj je registrirano više od 10.000 stranih lovaca, dok je u isto vrijeme u susjednim zemljama lov na prepelicu ili zabranjen, primjerice u Sloveniji i Mađarskoj, ili lovna sezona počinje tek nakon razdoblja njihova razmnožavanja. Tako je u Italiji lov na prepelicu dozvoljen tek od treće nedjelje u rujnu, čime je Hrvatska idealna destinacija za talijanske lovce budući da lovna sezona trenutno započinje dva mjeseca ranije nego u Italiji.

Udruge upozoravaju da bi zbog preranog početka lovne sezone pritisak na populaciju prepelica u Hrvatskoj mogao postati neodrživ te da bi početak i kraj lovne sezone u Hrvatskoj trebao biti određen temeljem podataka koje su vodeći hrvatski stručnjaci za ptice dostavili Europskoj komisiji prije šest godina, još 2013.

Udruge ističu i da je izrada novoga Pravilnika o lovostaju potaknuta od strane Europske komisije. Nakon sastanka koji je Komisija u studenom 2018. održala s predstavnicima hrvatskih organizacija za zaštitu okoliša, Komisija je zatražila od Ministarstva poljoprivrede skraćenje lovne sezone na prepelicu, pa oglušivanje na preporuke Komisije predstavlja i rizik od tužbe Sudu EU-a.

Naime, Europska komisija je do sada u sličnim predmetima, ako ne bi uspjela kroz komunikaciju sa državom članicom otkloniti probleme, tužila državu članicu zbog povrede prava EU. Radi se o sudskim slučajevima u kojima bi Sud EU redovito presudio protiv države članice, a zadnje sudske postupke vezano za trajanje lovne sezone na ptice je Komisija pokrenula protiv Austrije i Finske zbog proljetne lovne sezone na ptice.