Pticama pučinskih otoka Lastova i Palagruže, kaukalu i greguli, prijeti opasnost od izumiranja. Ali s vama to možemo spriječiti! Pridružite se zajednici naših donatora i osigurajmo zajedno opstanak ovih rijetkih morskih ptića!

Izjava o sigurnosti online plaćanja

Pri plaćanju na našoj platformi za doniranje koristite CorvusPay – napredni sustav za siguran prihvat platnih kartica putem interneta.
CorvusPay osigurava potpunu tajnost Vaših kartičnih podataka već od trenutka kada ih upišete u CorvusPay platni formular. Platni podaci prosljeđuju se šifrirano od Vašeg web preglednika do banke koja je izdala Vašu karticu. Naša trgovina nikada ne dolazi u kontakt s cjelovitim podacima o Vašoj platnoj kartici. Također, podaci su nedostupni čak i djelatnicima CorvusPay sustava. Izolirana jezgra samostalno prenosi i upravlja osjetljivim podacima, čuvajući ih pri tom potpuno sigurnima.

Formular za upis platnih podataka osiguran je SSL transportnom šifrom najveće pouzdanosti. Svi skladišteni podaci dodatno su zaštićeni šifriranjem, korištenjem kriptografskog uređaja certificiranog prema FIPS 140-2 Level 3 standardu. CorvusPay zadovoljava sve zahtjeve vezane uz sigurnost on-line plaćanja propisane od strane vodećih kartičnih brandova, odnosno posluje sukladno normi – PCI DSS Level 1 – najviši sigurnosni standard industrije platnih kartica. Pri plaćanju karticama uvrštenim u 3-D Secure program Vaša banka uz valjanost same kartice dodatno potvrđuje i Vaš identitet pomoću tokena ili lozinke.

Corvus Info sve prikupljene informacije smatra bankovnom tajnom i tretira ih u skladu s tim. Informacije se koriste isključivo u svrhe za koje su namijenjene. Vaši osjetljivi podaci u potpunosti su sigurni, a njihova privatnost zajamčena je najmodernijim zaštitnim mehanizmima. Prikupljaju se samo podaci nužni za obavljanje posla sukladno propisanim zahtjevnim procedurama za on-line plaćanje.

Sigurnosne kontrole i operativne procedure primijenjene na našu infrastrukturu osiguravaju trenutnu pouzdanost CorvusPay sustava. Uz to održavanjem stroge kontrole pristupa, redovitim praćenjem sigurnosti i dubinskim provjerama za sprječavanje ranjivosti mreže te planskim provođenjem odredbi o informacijskoj sigurnosti trajno održavaju i unaprjeđuju stupanj sigurnosti sustava zaštitom Vaših kartičnih podataka.

Hvala što koristite CorvusPay!

Što se događa s kaukalom i gregulom?

Kaukal i gregula rijetke su ptice cjevonosnica koje žive na pučini i gnijezde se na otočju Lastova i Palagruže. U listopadu 2021. godine objavljen je najnoviji crveni popis IUCN-a, međunarodne organizacije za očuvanje prirode u kojem je gregula proglašena vrstom kojoj prijeti rizik od izumiranja. To znači da se u samo šest godina (od zadnjeg popisa iz 2015.) popela za dvije kategorije na skali vjerojatnosti izumiranja. Mi u Biomu od 201o. godine pratimo stanje na terenu, prebrojavamo gnijezda i otklanjamo prijetnje za njihov život.

Što smo dosad učinili za spas kaukala i gregule?

2018. godine naš je tim biologa pretraživao Lastovsko otočje na kojem smo pronašli i mapirali sve kolonije kaukala i gregule. Ukupno je pronađeno 18 kolonija.

Sa 16 otoka uklonili smo štakore i tako povećali uspješnost gniježđenja na tim otocima. Ptići su 2019. godine uspješno bili napustili svega 35% gnijezda, dok je 2020. godine taj broj narastao na čak 80%

Naši su stručnjaci izradili stručnu podlogu za donošenje akcijskog plana za cjevonosnice (kaukal i gregula). Taj akcijski plan je sada pred donošenjem u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Na terenu smo prikupili podatke o području koje kaukal i gregula koriste za odmaranje i hranjenje i ta će mjesta postati prva hrvatska zaštićena područja u otvorenom moru.

Putem službenih dopisa i društvenih mreža zagovarali smo kod europarlamentaraca i članova hrvatske Vlade pojačanu kontrolu u ribarstvu s ciljem zaštite morskih ptica od prilova, a za razmatranje rješavanja ovih pitanja organizirat ćemo okrugli stol na koji bismo pozvali sve odlučujuće dionike iz zakonodavne i znanstvene zajednice.

Educirali smo ribare i građane o ugroženim morskim pticama.

Nastavljamo s našim aktivnostima s ciljem da omogućimo opstanak kaukala i gregule i zato nam je potrebna tvoja pomoć

Volonterka Biom
dscf4418_33917863208_o

Koje su prijetnje opstanku kaukala i gregule?

PREDATORI
Štakori čine najveću prijetnju ptićima kaukala i gregule dok nezaštićeni čekaju roditelje u gnijezdu. U stanju su uništiti čitave kolonije ptica u kratkom roku.

SLUČAJNI ULOV
Odrasle ptice kaukala i gregule često stradavaju kao žrtve prilova ribarskih brodica.

MORSKI OTPAD
Morski otpad te mikroplastika u moru narušavaju kvalitetu okoliša u kojem morske ptice žive.

SMANJENJE RIBLJEG FONDA
U moru je sve manje ribe kojom se morske ptice hrane te one moraju prelaziti sve veće udaljenosti u potrazi za hranom. Time riskiraju iscrpljenost, a njihovi ptići izlažu se dodatnoj opasnosti jer moraju dulje sami u gnijezdu čekati povratak roditelja koji su otišli po objed.

UZNEMIRAVANJE
Kaukal i gregula veoma su plahe ptice, pa veliki utjecaj na njihovo gniježđenje imaju i turističke aktivnosti u blizini kolonija.

SVJETLOSNO ZAGAĐENJE
Kada se ptići kaukala i gregule iz svojih gnijezda zapute prema otvorenom moru, umjetna rasvjeta može ih dezorijentirati, pa nerijetko završe na prometnicama ili se ozlijede u sudaru sa zgradama.

Saznaj više o kaukalu i greguli

Kaukal i gregula morske su ptice koje od pamtivijeka svoj život započinju na surovim stijenama Lastova i okolnih pučinskih otočića. Pripadaju neobičnoj skupini cjevonosnica koje karakteriziraju dvije cjevčice na gornjoj strani kljuna pomoću kojih izlučuju morsku sol iz organizma. Upravo zbog toga ove ptice mogu provesti većinu svog života na otvorenom moru i piti morsku vodu. Na kopno dolaze samo kako bi osnovale svoje obitelji i othranile ptiće. Kada se ptići izlegnu, roditelji odlaze na pučinu hraniti se, a u gnijezda se vraćaju samo tijekom noći kada se može čuti njihovo jedinstveno glasanje kako odjekuje liticama. Upravo to glasanje mornari su doživljavali kao glasove izgubljenih duša koje su se utopile, pa su se tako o ovim mitskim pticama iz generacije u generaciju prenosile mornarske priče.

Gregula je endem Sredozemnog mora, a čak polovica njene populacije u Hrvatskoj se gnijezdi na Lastovskom otočju. Gnijezde se u pukotinama i policama u stijenama kao i u rupama u zemlji gdje podižu jednog ptića godišnje. Oba roditelja se brinu i za jaje i kasnije za ptića. Gregule su veoma vjerne te ostaju s istim partnerom čitav život, ali su i vrlo društvene, pa ih se često može vidjeti u jatu.

Kaukal je krupniji od gregule, a s njom dijeli i mjesta na kojima se gnijezdi. Kaukali za svoja gnijezda izabiru pukotine u stijenama, škrape i rupe u tlu, a kada nađu idealnu lokaciju, čuvaju je od drugih ptica. Kako bi bili sigurni da im nitko drugi neće uzeti odabrano mjesto, kaukali ga čuvaju i do tri mjeseca prije nego što u njega polegnu jaje. Naime, kao i gregula, kaukal također ima samo jednog ptića godišnje oko kojeg se brinu oba roditelja koji ostaju zajedno dugi niz godina.

ŠTITEĆI MORSKE PTICE ČUVAMO I NAŠE MORE
ZA DOBROBIT LJUDI I PRIRODE!

Što tvoja donacija može osigurati?

Praćenje gnijezda i tek izlegnutih ptića kaukala i gregule

Zaštitu gnijezda i mladih ptića kaukala i gregule

Edukaciju djece i građana o zaštiti morskih ptica

Nove informacije i znanja o morskim pticama koja će koristiti budućim generacijama studenata, čuvara prirode i svima kojima je stalo do očuvanja Jadrana i njegove bioraznolikosti

Prijavi se za
leteće dvotjedne vijesti iz ptičjeg svijeta!

Prati novosti o zaštiti ptica i prirode i ne propusti naša događanja na otvorenom za djecu i odrasle!

Klikni i izaberi neki od Biomovih digitalnih poklona za male i velike ljubitelje ptica i prirode!

Edukativna bojanka

Zaviri u morski svijet i upoznaj kaukala i gregulu uz pomoć boja

Gregule za računalo

Pozovi ovu ekipu na ekran,
neka ti osvježe dan

Kaukal za mobitel

Stavi ovog letača na mobitel i poleti u mislima na pučinu