Foto: Sergey Yeliseev

Foto: Sergey Yeliseev

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode i Udruga BIOM pozivaju sve promatrače ptica i ljubitelje prirode da se tijekom proljeća 2017. godine priključe akciji kartiranja i prebrojavanja gnijezdećih kolonija gačaca (Corvus frugilegus) u Hrvatskoj.

Posljednje sustavno prebrojavanje hrvatske gnijezdeće populacije ove vrste provedeno je davne 1997. godine, a od onda su vršena samo lokalna i nesustavna prebrojavanja (npr. Osijek i Zagreb). Ovu akciju smo organizirali u svrhu određivanja trenutne veličine populacije (broja parova) vrste te definiranja njenog trenda (raste li ili opada). Prikupljeni podaci će se također iskoristiti za Atlas gnjezdarica Europe koji je u pripremi.

Opis vrste

Gačac (Corvus frugilegus) je ptica iz porodice vrana (Corvidae). Perje gačca je u potpunosti sjajno crno, dok je kljun pri bazi istaknute svijetlo sive boje. Gnijezdi se u kolonijama koje se uglavnom nalaze u gradskim parkovima ili drvoredima, a ponekad u šumarcima ili drvoredima izvan naselja, npr. uz farme. Gniježđenje započinje već u ožujku, prije nego drveće prolista. Gnijezda gradi isključivo na listopadnim stablima (često na platanama). Vrsta je rasprostranjena samo u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Vrijeme prebrojavanja

Prebrojavanje treba obaviti u razdoblju od 15. ožujka do 15. travnja, budući da su stabla tada još uvijek bez lišća te se sva gnijezda dobro vide. Dovoljan je jedan obilazak svake kolonije.

Lokacije prebrojavanja

Popis lokacija kolonija koji se temelji na starim literaturnim podacima te na novijim opažanjima možete pronaći u online tablici OVDJE. Neke od starih kolonija vjerojatno više ne postoje, ali su se zasigurno pojavile i nove kolonije. Stoga molimo promatrače da slobodno nadopune ovaj popis ako znaju za bilo koje dodatne kolonije. Kako bismo mogli pratiti napredak prebrojavanja te pokrivenost kolonija, molimo promatrače da upišu svoje ime uz odgovarajuće kolonije koje mogu prebrojati i da nakon obilaska označe koloniju kao “odrađeno“. Napomena – ako za pojedinu lokaciju uz ime organizacije nije navedeno i ime promatrača, to znači da se možete prijaviti za prebrojavanje na toj lokaciji!

Metoda prebrojavanja

Potrebno je pregledati sva potencijalna mjesta za gniježđenje te pronaći kolonije. Kolonije je obično lako uočiti jer su gnijezda velika (u prosjeku 40 cm široka i 30 cm visoka) i smještena na gornjim granama visokog drveća, a gačci su vrlo glasne ptice koje bukom privlače pozornost na sebe. Pregled stabala i kolonija poželjno je raditi uz pomoć dalekozora. Nakon lociranja kolonije, potrebno je kroz minimalno 15 minuta prebrojavanja utvrditi koliko u koloniji ima aktivnih gnijezda. Aktivno gnijezdo je lako prepoznati jer je veliko i dobro izgrađeno, loptastog oblika te je gotovo uvijek barem jedan gačac prisutan na njemu ili ga nadograđuje. Neaktivna gnijezda su mala i u raspadajućem stanju te na njih ne slijeću ptice. Poželjno je zabilježiti i vrstu stabala na kojima se nalaze gnijezda te po mogućnosti broj stabala s gnijezdima.

Molimo promatrače da podatke s prebrojavanja zabilježe i pošalju nam ih u što kraćem roku.

Podatke nam možete dostaviti koristeći online obrazac OVDJE

ili slanjem Word obrasca (Obrazac za prebrojavanje kolonija gacaca) na adresu: tomikadrian@gmail.com

Zahvaljujemo se na pomoći!

Related posts:

Uspješno provedena Zelena čistka u Sinju“Let’s do it: World Cleanup 2016” held in Sinj
Izrada pojilica za ptice u sinjskom vrtiću "Bili cvitak"Bird water feeders making in kinde...
Ornitološki kamp Učka 2016Rovozna Ornithology Camp 2016