Što učiniti ako pronađete ptića?

  • 05.05.2017.

U proljeće i ljeto često viđamo mlade ptice kako sjede na tlu ili skakuću uokolo bez roditelja u blizini.

Takva je pojava sasvim normalna i ne bismo se trebali brinuti. Mladunci se ponašaju onako kako je to priroda i zamislila te namjerno napuštaju gnijezdo prije nego su sposobni letjeti. Opernaćeni mladunci koji izađu iz gnijezda nazivaju se poletarci, eng. fledling.

Foto: Guttorm Flatabø

Poletarac,  Foto: Guttorm Flatabø

Koliko nam god to djelovalo kao poziv upomoć, interveniranje u ovom slučaju može donijeti više štete nego koristi. Mala je vjerojatnost da su roditelji napustili poletarce. To što ih ne možemo vidjeti ne znači da oni nisu prisutni. Odrasle ptice najčešće skupljaju hranu u blizini, skrivaju se i motre iz prikrajka ili su se pak uplašile naše prisutnosti. U svakom slučaju, poletarce je najbolje ostaviti gdje jesu, pod nadzorom svojih roditelja.

Uzimanje ptića iz prirode zadnja je opcija i opravdano je jedino u slučaju ako je ptić ozlijeđen ili smo sigurni da je napušten ili ostao bez roditelja.

Mladuncima većine vrsta koje najčešće srećemo perje naraste prije nego što mogu letjeti. Ti ptići provedu dan ili dva (ponekad i više) na tlu dok im letno perje potpuno ne izraste. Jedina su iznimka mladunci čiopa, lastavica i piljaka, koji su sposobni letjeti čim izađu iz gnijezda i njih ne bismo trebali viđati na tlu.
Ptići šumske sove su vrlo pokretni od malena te ih se može vidjeti kako se penju prema gnijezdu i prije nego dosegnu polovicu odrasle veličine. Ako pronađete mladu sovu, ostavite je gdje ste ju zatekli. Odrasle se sove ponašaju zaštitnički prema svojim mladima te vas mogu ozlijediti ako im dirate mladunce.

Foto: Chris Isherwood

Foto: Chris Isherwood

Što ako je ptica u opasnosti?

Uzimanje ptića iz prirode smanjit će njegove izglede za preživljavanje i to je zapravo najgora stvar koju možete učiniti. Ptići trebaju ostati gdje jesu, na brizi svojih roditelja.
Ako se ptica nalazi na izloženom mjestu, cesti, nogostupu ili drugdje gdje je u opasnosti, podizanje i premještanje ptice na najbližu sigurnu lokaciju je opravdano. Obratite pažnju na to da ju roditelji mogu čuti s onog mjesta gdje ste ju našli. Ptice imaju slabije razvijen osjet njuha pa rukovanje s ptićem neće nagnati njihove roditelje da ih napuste.
U slučaju da imate mačke, držite ih u kući dok se ptići ne vinu u zrak. Kućni ljubimci su ti koje bi trebalo držati podalje od potencijalno pogubnog susreta s divljim životinjama.
Mogu li ptića vratiti u gnijezdo?
Ptići koji nisu opernaćeni ili imaju samo paperje nazivaju se goluždravaci, eng. nestling, te oni ne bi trebali biti izvan gnijezda. Ako je takav ptić nekim slučajem ispao iz gnijezda, možete ga vratiti natrag. Učinite to samo ako ste sigurni u koje gnijezdo pripada i ako se doima zdravo i neozlijeđeno. Ponekad roditelji osjete da nešto nije u redu s njihovim mladuncem ili da nema izgleda za preživljavanjem. Tada će ga jednostavno sami izbaciti iz gnijezda kako bi se mogli posvetiti svojim zdravim ptićima.

Foto: NottsExMiner

Goluždravci, Foto: NottsExMiner

Kada posve zdravog goluždravca nije moguće vratiti u gnijezdo, preživljavanje mu ovisi o ljudskoj pomoći te ga treba predati stručnjacima što je brže moguće.
Potpuno opernaćen ptić će sam napustiti gnijezdo u predviđeno vrijeme. Takvog mladunca ne dirajte jer će se njegovi roditelji pobrinuti za njega.
Udruga BIOM se ne bavi rehabilitacijom divljih životinja i nismo u mogućnosti zbrinuti ptiće pa vam savjetujemo da se obratite Udruzi za zaštitu divljih životinja AWAP iz Zaprešića.