Predavanje “Madagaskar – 8. kontinent”, četvrtak 30.3.2017.

  • 22.03.2017.

baobabi i ja

Republika Madagaskar, ili Madagaskar je četvrti otok po veličini na svijetu. Smješten je u Indijskom oceanu, 400 km od obala istočne obale Afrike. Istočna strana otoka je prekrivena tropskim kišnim šumama, dok su južna i zapadna strana otoka, zaštićene od kiša centralnom visoravni prekrivene tropskim suhim šumama te bodljikavim šumama. Nažalost zbog lošeg gospodarenja te sistema poljoprivrede na Madagaskaru je ostalo samo 10 % područja prekrivenih šumom.
Madagaskar se često naziva i „Osmi kontinent“ jer je dugotrajna izolacija od okolnih kontinenata rezultirala visokim postotkom endemičnih vrsta. Tako na otoku veličine Francuske nalazimo pet posto svjetskih biljnih i životinjskih vrsta, od čega 80 % živi samo na Madagaskaru. 83 % biljnih vrsta je endemično, 61% ptičjih vrsta, 92 % gmazova, 99% vodozemaca i 100 % vrsta kopnenih sisavaca.

Saša Danon, naša članica i volonterka, provela je pet mjeseci na Madagaskaru kao asistent na projektu pošumljavanja za američki NVO Madagascar Biodiversity Partnership. Sjedište projekta je bilo u malom gradiću Kianjavato, na JI dijelu Madagaskara. Uz projekte pošumljavanja organizacija se bavila i proučavanjem lemura, pa je imala priliku puno saznati i o tim fascinantnim primatima.

Pozivamo vas da nam se pridružite na ovom zanimljivom i poučnom predavanju u četvrtak, 30.3.2017. u predavaoni BO2 Biološkog odsjeka PMF-a (Rooseveltov trg 6) u 18 sati.



maki